márc31

Jelenkorod blokkjainak, sémáinak feloldásához NEM a múltban van a megoldás

Címkék: önismeretsémákblokkokgátakcsaládi mintákönfejlesztéstraumák

Természetesen a gyerekkorod meghatározó, hiszen "üres kis elmével" születtél erre a világra, és csak az formálhatta a személyiségedet, ami a születésed óta itt ért.

Mindaz, amit tanultál, láttál, tapasztaltál, elhittél... vagyis a SZEMÉLYISÉGED alapjai a gyerekkorodban születtek meg. A MÚLTAD FONTOS.

A traumáid, a SÉMÁID, a felnőttkori BLOKKJAID és FALAID eredete is a gyerekkorodból származik.
Hát persze, hogy izgalmas, érdekes és FONTOS megismerned ezeket.

Azonban a MEGOLDÁST nem a gyerekkorod elemzése fogja elhozni.

Nem az a felismerés a kulcs a SÉMÁIDBÓL való KITÖRÉSHEZ, hogy felismerd, mi okozza a sémáidat.

Valami egészen mást kell MEGÉRTENED a SÉMÁID kapcsán - vagyis nem az eredetük a kulcs ahhoz, hogy VÁLTOZTASS rajtuk - ha szeretnél!

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Jelenkorod blokkjainak, sémáinak feloldásához NEM a múltban van a megoldás

Tovább a teljes bejegyzéshez »

jún25

Lusta? Rendetlen? Vagy csak kudarckerülő... Meglepő, de emögött is ez állhat...

Címkék: önismeretönértékeléskudarckudarckerüléscsaládi mintákmaximalizmusönfejlesztésszülői sémák

Egy tipikus történettel kezdem, talán Te is felismersz belőle néhány "ismerőst"

Egy család 2 gyerekéről van szó, akik látszólag teljesen különbözőek.
Az egyik gyerek - többnyire az idősebbek sorsa ez - sikeres. Kívülről nézve mindene megvan, kiegyensúlyozott, példás életet él. Van karrierje, vannak céljai, van egzisztenciája, családja. Sokat utazik. Elismert ember. Amolyan maximalista, aki nehezen viseli, ha valamiben hibázik, és maximális erőbedobással törekszik mindig jobb és jobb teljesítményt nyújtani, egyről a kettőre jutni.
A testvére azonban olyan, mint a család fekete báránya. Lusta, rendetlen, hanyagnak tűnik, az élete állóvíz, gyakran kaotikus a világa. Nehezen jut egyről a kettőre. Egészen más dolgok érdeklik, és az tipkusan nem a társadalmilag elvárt karrierépítés, egzisztenciateremtés. Még az is lehet, hogy vannak művészi hajlamai, különlegességei, de a tehetségével sem kezd igazán semmit. Azt teszi, amihez kedve van, de nem akkor és nem épp úgy, ahogyan azt mások elvárják vagy "normálisnak tartanák".

Mintha 2 teljesen különböző családból jönnének. Hogy lehet ennyire más a két gyerek egy családban? Pedig a szülők mind a kettejüknek ugyanazt a mintát adták át, mind a kettejüktől ugyanazt várták el, és mind a kettejüknek ugyanazt nyújtották.

Mi történhetett?

A 2 gyerek - bár épp ellentétei egymásnak - valójában ugyanazt a sémát követik: a maximalizmust. Igen, a maximalizmust. Csak egyikőjük sikeresen és győztesen megugrotta a lécet, ráérzett a sikerre és képes volt élni a maximalista séma hajtóerejével. A kisebbik gyerek szintén a maximalizmus sémáját működteti, de ő nem volt olyan ügyes és szerencsés, az első elvárásoknál sajnos nem nyújtott elég magas teljesítményt, így a várt siker és elismerés elmaradt. Benne sajnos egy idő után a maximalista elvárások tagadása, kerülése rögzült: azzal éli túl az elvárásos helyzeteket, hogy többnyire hozzájuk se fog. "Ha nem lehet elég jó, akkor meg se próbálja!" A kudarckerülés "menti és óvja őt" a megalázó csalódásoktól. 

Olvass tovább és ismerd meg alaposabban a maximalizmust és árnyékában a kudarckerülést!

Lusta? Rendetlen? Vagy csak kudarckerülő... Meglepő, de emögött is ez állhat...

Tovább a teljes bejegyzéshez »

jún03

A félelemből indított játszma párkapcsolatban - amit legtöbbször észre sem veszel...

Címkék: párkapcsolatelmetudatosságszakításgondolkodássémákfélelmekcsaládi mintáktudatalattigondolatminták

... mert a tudatalattid automata pilótaként irányít...

Nagyon tipikus, és nagyon komoly játszmákat tudnak a félelmek beindítani. Legtöbbjük SZAKÍTÁSSAL, vagy nagyon komoly SZENVEDÉSSEL járnak, és megpecsételik a párkapcsolatok sorsát.

Ráadásul a legtöbbször ezek a félelmek nem is tudatosak, vagyis nem is látsz rá arra, hogy milyen csapdába ránt bele a saját tudatalatti elméd.

Ezek után már látni, érteni fogod, és talán a megoldások is körvonalazódnak....

Mi az, hogy TUDATALATTI?

Hogyan hat rád a tudatalattid? Ez a kérdés hosszabb, komolyabb kifejtést igényelne, de megpróbálom (a teljesség igénye nélkül) röviden felvázolni a lényeget. A gondolkodásod KIZÁRÓLAG olyan GONDOLATI MINTÁK mentén tud működni, amik már BENNE vannak az ELMÉDBEN. Vagyis nem tudsz gondolkodni olyanról, amiről nem tanultál, amiről nem hallottál, vagy amit nem tapasztaltál meg. Az így megszerzett GONDOLATI alapok (minták) azonban 95%-ban olyanok benned, melyeket egykoron úgy raktározott el az ELMÉD, hogy pusztán csak MEGFIGYELT, ELLESETT, KÉSZPÉNZNEK vett, és sosem kutatta a mögöttes miérteket. Például legtöbbször tudatalatti sémákba kerülnek azok a VISELKEDÉS- és GONDOLATMINTÁK, amiket nem magyaráztak el neked, csak épp ELŐTTED műveltek a szüleid. Például az, ahogyan a konfliktusaikat rendezték, vagy az, amilyen apró szokásaik voltak, vagy épp az, ahogyan a félelmeiket megélték, a vágyaikat tervezték. Te ezeket láttad: ELLESTED tőlük, de sosem tudtad. talán nem is kérdezted, miért úgy csinálják. Csak láttad, tapasztaltad, és LEMÁSOLTAD: mert EBBEN ÉLTÉL. Később ezek a minták úgy MŰKÖDTETNEK téged, hogy AUTOMATIKUSAN követed ezeket, KÉRDÉS, KÉTELY nélkül, és még csak meg sem tudod fogalmazni, miért...Az átlagember fejében működő GONDOLATOK 95-99%-a a TUDATALATTI élményeiből jön, vagyis AUTOMATIKUSAN irányítja a reakcióit és gondolatait. Ezeknek a TUDATALATTI gondolatoknak pedig ZÖMÉBEN a félelem az alapja.

Nézd meg, milyen tipikus JÁTSZMÁT indítasz el a benned futó félelmeid miatt a párkapcsolataidban! FÉLELMETES lehet, de nem árt szembesülni, megérteni és eztán MÁSKÉPP csinálni...

Szeretettel:

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

A félelemből indított játszma párkapcsolatban - amit legtöbbször észre sem veszel...

Tovább a teljes bejegyzéshez »

júl08

Mi is a valódi önismeret? Hogyan kezdj hozzá?

Címkék: önismeretföldi szerelemelmeegovalódi éntanult sémákcsaládi minták

Ismered a hagyma héjait?
A párhuzamot a hagyma héjai, és belső valósága, valamint a TE ÉN-jeid között?

Hogyan kezdd az önismeretet? Hogyan derítsd ki, hogy ki is vagy te valójában? Hol lehetnek a határai a benned lévő valódi én-ed és a rád épített álarcos, tanult sémáid között?

Melyik énedet szereted jobban, hogyan állsz hozzájuk valójában?

Kukkants be ezzel a témával - és a rövid videórészlettel - a legutóbbi önismereti kurzusunkba, ahol épp az egós burkokkal - korlátokkal - kapcsolatos kérdésekre válaszol Gábor.

Olvass tovább és nézd meg a videót is!

Mi is a valódi önismeret? Hogyan kezdj hozzá?

Tovább a teljes bejegyzéshez »

Mi az életfeladatod?

Vajon készen állsz rá?

Kattints, válaszolj, és derítsd ki!
A tündérek tudják, hogy fontos
dolgod van, és segítenek
ráébredni, vállalnod azt!

Tudni akarom »

Programok

« áprilisápr2024 Májusjúniusjún »
hétfőHkeddKszerdaSzecsütörtökCspéntekPszombatSzovasárnapV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Nem találsz egy cikket?

Érdekelnek

az új bejegyzések?

A Te életedet is könnyebbé teheti
egy-egy tanács? Neked is felismerést
hozhat? Add meg nevedet és e-mail
címedet, és értesítőt kapsz az
új bejegyzésekről!

Feliratkozás »
Impresszum Adatvédelem © 2015-2024, Némethi Erika készítette: mrc webdesign